Main Menu

Na pátek 19. 2. 2016 připravila CK Aripsa pro žáky školy návštěvu celosvětové výstavy Titanic v PVA Letňany. Ráno v 9:30 jsme si dali sraz u konečné stanice metra C a poté jsme šli na výstavu, která nám začínala v 10:00. Když jsme dorazili, rozdali nám karty s příběhy cestujících a audio-průvodce. Na výstavě jsme se dozvěděli hodně zajímavých věcí ze začátku 20. století.  Například kdy se začaly sériově vyrábět modely aut Ford T, kdy byla vymyšlena teorie radioaktivity nebo známější teorie relativity.  

Dne 15. 2. 2016 na naší škole proběhl kurs Carvingu, neboli vyřezávání ovoce či zeleniny. Ráno nám byl představen pan Luděk Procházka, který nás vtáhl do tajů a zákoutí carvingu. Řekl nám, jakou techniku řezání nejlépe využívat či s čím vlastně řez provádět. Dále následovala zajímavá prezentace potřebného,,nádobíčka“, bez kterého se při vyřezávání neobejdeme.

Na konci ledna jsme se zúčastnili 7. ročníku mezinárodní soutěže Mladý průvodce Ostrava. Pro letošní rok zadání znělo:  „Místa, která nám svět závidí“. Téma se nám moc líbilo. Rozhodli jsme se pozvat studenty z Ostravy do Prahy a do Kutné Hory.  Prezentace zájezdu organizovaného žákovskou firmou CK Aripsa sklidila u přísné poroty velký úspěch.

Na naší škole proběhl Baristický kurz, který ve mně vzbudil obdiv a zájem o kávu. Hned ráno nám paní Závišková představila pana baristu Michala Křižku a tím kurz začal. Kurzu se zúčastnilo jen pár žáků naší školy. Pan Křižka nás uvedl do toho, co nás vůbec čeká a řekl nějakou tu teorii. Teorie, která by jistě každého přestala hned bavit, byla velice zajímavá a pro mě zcela přínosná.

Dopoledne jsme si povídali o tom, jak kávu dobře připravit a jaký je rozdíl mezi arabicou a robustou. Řekl nám, kde v Praze dělají tu nejlepší kávu. A mnoho dalších a dalších užitečných zajímavostí o kávě. Povídal nám o tom, jak on sám zažil doby, kdy na trh trhly známé značky káv a o tom jaké jsou v dnešní době.

Ve dnech 14. – 16. 1.  2016 se v Brně konal 22. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie - mezinárodní mistrovství ČR. Naši školu reprezentovali Jakub Radina z GS2A v oboru kuchař a Eva Ondičová z KČ2A v oboru číšník. Pro oba to byla premiéra na takto velké soutěži. Jakub si vylosoval „black box“, jenž obsahoval: kuřecí prsa, dýni, pancettu a hlívu. Z těchto hlavních surovin v limitu 45 minut vytvořil 4 porce hlavního pokrmu, který nazval: Tymiánové kuřecí prsíčko, polenové noky, ragú z hlívy ústřičné, pancetty a červené cibule, dýňové pyré, bazalkové pesto.