Main Menu

Na konci ledna jsme se zúčastnili 7. ročníku mezinárodní soutěže Mladý průvodce Ostrava. Pro letošní rok zadání znělo:  „Místa, která nám svět závidí“. Téma se nám moc líbilo. Rozhodli jsme se pozvat studenty z Ostravy do Prahy a do Kutné Hory.  Prezentace zájezdu organizovaného žákovskou firmou CK Aripsa sklidila u přísné poroty velký úspěch.

Na naší škole proběhl Baristický kurz, který ve mně vzbudil obdiv a zájem o kávu. Hned ráno nám paní Závišková představila pana baristu Michala Křižku a tím kurz začal. Kurzu se zúčastnilo jen pár žáků naší školy. Pan Křižka nás uvedl do toho, co nás vůbec čeká a řekl nějakou tu teorii. Teorie, která by jistě každého přestala hned bavit, byla velice zajímavá a pro mě zcela přínosná.

Dopoledne jsme si povídali o tom, jak kávu dobře připravit a jaký je rozdíl mezi arabicou a robustou. Řekl nám, kde v Praze dělají tu nejlepší kávu. A mnoho dalších a dalších užitečných zajímavostí o kávě. Povídal nám o tom, jak on sám zažil doby, kdy na trh trhly známé značky káv a o tom jaké jsou v dnešní době.

Ve dnech 14. – 16. 1.  2016 se v Brně konal 22. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie - mezinárodní mistrovství ČR. Naši školu reprezentovali Jakub Radina z GS2A v oboru kuchař a Eva Ondičová z KČ2A v oboru číšník. Pro oba to byla premiéra na takto velké soutěži. Jakub si vylosoval „black box“, jenž obsahoval: kuřecí prsa, dýni, pancettu a hlívu. Z těchto hlavních surovin v limitu 45 minut vytvořil 4 porce hlavního pokrmu, který nazval: Tymiánové kuřecí prsíčko, polenové noky, ragú z hlívy ústřičné, pancetty a červené cibule, dýňové pyré, bazalkové pesto.

Dne 8. 1. 2016 se na naší škole konalo školní kolo soutěže Mladý průvodce. V letošním roce téma znělo "Místa, která nám svět závidí". Soutěže se zúčastnilo 10 týmů ze tříd CR3A a CR4A. V komisi zasedly vedle 4 žáků z prvního a druhého ročníku oboru CR i zástupkyně ředitele školy Mgr. Závišková a Mgr. Burešová.  Komise měla velice těžký úkol vybrat nejlepší prezentaci, protože většina žáků odvedla opravdu kvalitní práci a prezentace byly pěkné a zajímavé.

V pátek 20. listopadu 2015 na výroční konferenci Asociace hotelů a restaurací České republiky v Ostravě byli mezi oceněnými tři osobnosti úzce spjaté s naší školou. Za celoživotní přínos odbornému vzdělávání v hotelnictví a gastronomii byl oceněn zvláštní cenou JUDr. Vladimíra Štětiny jednatel školy PhDr. Ludvík Vomáčka, CSc. Cenu restauratér roku v kategorii samostatné restaurace si odnesl hlavní odborný garant školy Jiří Král - šéfkuchař a vedoucí našeho pracoviště odborného výcviku Restaurant Aureole. Třetím oceněným byl v kategorii hotelier roku garant výuky oboru hotelnictví na naší škole Ing. Miroslav Bukva - ředitel Clarion Congress Hotelu Prague, ve kterém naši žáci vykonávají pracovní stáž.