Každý rok se utkají mladí kuchaři v soutěži Bernardcheff, pořádané pivovarem Bernard. Soutěž je určena pro žáky závěrečných ročníků odborné školy se zaměřením na gastronomii, nejlépe oboru Kuchař. Na podzim proběhlo korespondenční kolo, ze kterého se vybere 8 semifinalistů. Ti se sejdou v gastrostudiu Gurmandie v Jihlavě a předvedou své kuchařské dovednosti. Do finále postupují 4 soutěžící, kteří se utkají v boji o absolutního vítěze.
Požadavky soutěže jsou: prezentovat 3chodové menu s použitím jakéhokoli piva ze sortimentu pivovaru Bernard v minimálně jednom pokrmu. Semifinále proběhlo 14.1.2025 v Jihlavě. Za naši školu soutěžili a prošli korespondenčním kolem:
Martin Drobek ze třídy GS3A, jeho menu bylo:
- Tatarák z lososa s opečeným toustem
- Krůtí rolka s bylinkovou fáší a pivní omáčkou, pyré ze žluté mrkve, glazovaná karotka a chips z červené řepy
- Lívance s višněmi a zmrzlinou z višňového piva
Patrik Brodníček ze třídy KČ3B připravoval:
- Losos s bylinkovým máslem se žlutou čočkou
- Hovězí ragú s černým pivem, louhované rohlíky
- Makové lívance s karamelizovanými švestkami a zmrzlinou ze švestkového piva
Přes veškerou snahu naši žáci do finále nepostoupili, ale účastí v soutěži zajistili pro svou třídu exkurzi do pivovaru Bernard v Humpolci, na kterou se už teď těšíme.
Eva Mórová
vyučující předmětu Kulinářství